Huis en hof (deel 2)

Deze week heb ik een artikeltje toegevoegd over huis en hof deel 2 te Hengstdijk. Het gaat om een viertal boerderijen die in 1832 eigendom waren van de bewoner. Het gaat om de boerderij de Jerdeneuvel in de noord oost hoek van de Kleine Hengstdijkpolder, een boerderij die heeft gestaan op de huidige plaats van de basis school, een boerderij in de Zuid oosthoek van de Rummersdijk en een verdwenen boerderij in de uiterste oosthoek van Westvogelpolder.

Aan het vorige stukje huis en hof deel 1 heb ik een paar foto’s met toelichting toegevoegd.

Van een Belgische onderzoeker kreeg ik de mededeling dat de Graaf Robiano, Charles Coppens en Jacobus Meijers nauw verwant zijn aan elkaar. Zij zijn alle drie als groot grondbezitter genoemd in eerdere artikelen. De grond maakte in de 18e eeuw deel uit van het domein van het huis van Oranje. Hij en ik zijn nieuwsgierig naar hoe en wanneer de overdracht van het domein naar de Belgische elite heeft plaats gevonden. Heb je daar meer informatie over dan hoor ik het graag en anders zullen we het zelf moeten onderzoeken.

Het volgende bericht komt naar verwachting op 31 december en gaat over de ambachtslieden in 1832 te Hengstdijk. Al vast fijne feestdagen.